Romeinen op Kortrijk-Noord

13/2/2014
Romeinen op Kortrijk-Noord Van mei tot augustus 2013 voerde BAAC uit Mariakerke een archeologisch onderzoek uit op de uitbreidingszone van Bedrijvenpark Kortrijk-Noord in opdracht van intercommunale Leiedal. De eerste resultaten uit het proefsleuvenonderzoek en de uitgebreidheid van dit gebied bleken al vlug belangrijke indicatoren om verder op zoek te gaan naar ruimere Romeinse bewoningssporen.In onze regio is het eerder een zeldzaamheid om volledige Romeinse sites te kunnen onderzoeken. Van de 22 ha werd ongeveer 7,8 ha volledig opgegraven en blootgelegd, met een aantal mooie vondsten als gevolg. De meest opmerkelijke zijn plattegronden van gebouwen, greppels, brandrestengraven en kuilen uit de Romeinse tijd.

Daarnaast werden ook sporen aangetroffen van bewoning uit de late middeleeuwen die aanwijzen dat er een gebouw met waterput stond, een waterkuil waarin een ladder werd achtergelaten en grijs aardewerk daterend van ongeveer 1200 na Chr.

Aan de hand van historisch kaartmateriaal en natuurwetenschappelijk onderzoek proberen de archeologen deze resultaten nu in de juiste historische context te plaatsen. Intussen zijn de archeologische werken op het terrein afgerond en worden de infrastructuurwerken voor de uitbreiding van het bedrijvenpark voorbereid.


Vanaf 2016 wordt de verkoop van de bedrijfsgrond opgestart.

Naast een regionale zone die plaats zal bieden aan grote of middelgrote ondernemingen, komt er langs de Sint Katriensteenweg ook een lokaal bedrijventerrein voor bedrijven die minder dan 5.000m² bedrijfsruimte zoeken.

Met dank aan Tine Claeys - Leiedal 
Terug

Home

NOONWALK@BOUWMATERIALEN VERHELST 4/12/2018

13 DECEMBER 2018 VAN 12U00 TOT 13U00 ! BPKN verwelkomt alle medewerkers van Kortrijk-Noord tussen 12u00 en 13u00 in de nieuwe toonzaal van Bouwmaterialen Verhelst, Ringlaan 26b te Kuurne. Zoals steeds is een hapje en een drankje voorzien, dit voor slechts 3,00 euro.

ALGEMENE VERGADERING 18/02/2019. SAVE THE DATE 4/12/2018

De Algemene vergadering van Bedrijvenpark Kortrijk-Noord zal plaatsvinden in de nieuwe Barco One Campus, Beneluxpark 21 te Kortrijk. De vergadering start om 18.00 uur, gevolgd door een gezellig en smakelijk netwerkmoment. We kunnen u nu reeds meegeven dat Barco, voorafgaand aan de Algemene Vergadering, een rondleiding organiseert voor alle ge´nteresseerde genodigden. Uur van afspraak voor deze unieke rondleiding : 16.00 uur ter plaatse. De uitnodiging en verdere informatie volgt.