Vlaamse KMO's steeds vaker doelwit van digitale fraude

14/9/2015
Vlaamse KMO's steeds vaker doelwit van digitale fraude Cybercriminelen gebruiken steeds vernuftigere manieren om bedrijven op te lichten. Voor kleinere bedrijven kunnen de gevolgen desastreus zijn. Zorg ervoor dat u gewapend bent!
In driekwart van de gevallen neemt de hacker de identiteit van een werknemer aan, om zo gevoelige informatie te verkrijgen en het bedrijf af te persen. 


Stel, de boekhouder van een onderneming krijgt een foutloze mail van de CEO die hem met de voornaam aanspreekt en vraagt om dringend een grote som over te maken. Het gaat, volgens de mail, over een overname waar voorlopig nog niets over geweten mag zijn. Zou de boekhouder onraad ruiken? Of zou hij als gehoorzame werknemer zo snel mogelijk de wens van de baas inwilligen? 

Dergelijke gevallen van CEO-fraude, waarbij hackers zich op een perfide manier de identiteit van de baas aanmeten, zijn in opmars in onze contreien.
Volgens handelsinformatieleverancier Graydon zijn er momenteel 'enkele tientallen' Belgische bedrijven slachtoffer van deze vorm van oplichting en werden hun bedragen tussen 500.000 en 3 miljoen euro ontfutseld. Wellicht zijn er nog meer dossiers. Veel bedrijven zijn immers terughoudend om ermee naar buiten te komen dat ze zo bij de neus werden genomen. 

Matthias Marck, hoofdjurist bij Graydon, trekt aan de alarmbel. 'De oplichters gaan heel secuur te werk', zegt hij. 'Ze profiteren van de toenemende beschikbaarheid van online-informatie om geruisloos te infiltreren in een bedrijf. Via informatie op sociale media en data op de bedrijfswebsite achterhalen ze heel precies hoe de betaalprocessen verlopen en wie de bevoegdheid heeft om grote sommen geld over te schrijven. De gevolgen van zo'n fraude voor een kmo kunnen desastreus zijn, aangezien bedrijven van die omvang over minder reservekapitaal beschikken dan multinationals.'
Een andere oplichtingsvorm in opmars is de digitale factuurfraude. Daarbij dringt een hacker binnen in het informaticasysteem van een leverancier en onderschept hij facturatiemails of boekhoudkundige gegevens. Er zijn ook al gevallen waarbij hackers het IT-systeem besmetten met een virus, een zogenaamde 'worm'. Via die worm kunnen ze vanop afstand een rekeningnummer aanpassen in het systeem of in de e-mails. 


HOE WAPENT U ZICH TEGEN DIGITALE FRAUDE ? 
  • Breng de betaalprocessen van uw bedrijf in kaart om zwaktes aan het licht te brengen. 
  • Zorg ervoor dat betalingen enkel kunnen worden uitgevoerd met dubbele handtekening. 
  • Contacteer de leverancier bij plotse wijziging van de betalingsgegevens. 
  • Informeer uzelf en uw werknemers en stimuleer hen om bij de minste twijfel naar een overste te stappen. 


Uit De Tijd - Donderdag 10 september 2015
Terug

Home

Event Manager | Maître d’hotel 6/3/2019

Fruy is een kwalitatieve belevings-cateraar met net dat ietsje meer. Wij verzorgen kwalitatieve evenementen vanaf 40 tot 2000 personen. Fruy bestaat uit een jong en sterk team dat verder blijft groeien en ontwikkelen. Onze bedrijfswaarden – Passie, Creativiteit, Excellent en Ondernemend – staan hierbij centraal. Passen deze woorden bij jou? Heb jij de nodige culinaire ervaring of interesse? Zie je het zitten om mee te ondernemen en kun je goed zelfstandig werken? Wij zoeken een Event manager | Maître d’hotel

SUCCESVOLLE NOONWALK@BOUWMATERIALEN VERHELST 16/2/2019

Op 13 december 2018 hebben een 90-tal ‘noonwalkers’ een bezoek gebracht aan de nieuwe toonzaal van Bouwmaterialen Verhelst, Ringlaan 26b te Kuurne.