Metaalverwerkend bedrijf C-Mec viert vijfde verjaardag

28/4/2016
Metaalverwerkend bedrijf C-Mec viert vijfde verjaardag Van een Barco-productieafdeling naar het zelfstandig metaalverwerkend bedrijf C-Mec… Er is de voorbije vijf jaar een hele weg afgelegd – met hard werken, veel ambitie en een duidelijk doel voor ogen. Het pad ging niet altijd over rozen, maar mee dankzij een aantal strategische investeringen in unieke machines, ziet de toekomst er rooskleurig uit. De vijfde verjaardag van C-Mec, op 29 april 2016, mag dan ook gevierd worden, samen met de medewerkers, klanten en leveranciers.

 

“We bevinden ons op een keerpunt met C-Mec,” zegt operations manager Tom Vandewoestijne. “Na grote inspanningen om de organisatie de voorbije vijf jaar uit te bouwen, mogen we onszelf nu zonder blozen een hoogstaande, vooraanstaande en betrouwbare subcontractor noemen. De weg hier naartoe was niet altijd gemakkelijk, maar elke stap is de moeite waard gebleken.”

 

Na de verkoop van Barco Special Components aan de groep BMTech, ging het Kortrijkse metaalverwerkingsbedrijf even door het leven onder de naam BMTech Kortrijk. In 2011 werden de afdelingen in Kortrijk en het Tsjechische Kladno afgesplitst van de groep BMTech en werd, onder leiding van Yves Dhont, de nieuwe groep C-Mec – Creative Mechanical Solutions gedoopt, met vestigingen in Kortrijk en Kladno.

 

“Aanvankelijk werkte C-Mec bijna exclusief voor Barco, maar het was noodzakelijk om ook andere klanten aan te trekken en de portefeuille bovendien gevoelig uit te breiden via een aantal gerichte overnames,” zegt Tom Vandewoestijne. “Vooral de overname van Steelandt uit Westkerke bleek daarbij cruciaal. We hebben de jongste twee jaar hard gewerkt om deze integratie te doen slagen, met succes! Maar de klus is niet af. Nog elke dag zijn we bezig met grote veranderingen en het neerzetten van C-Mec als kwalitatieve toeleverancier en producent van metaalcomponenten voor een erg ruim gamma aan klanten.” En de inspanningen lonen duidelijk, want op basis van een erg goed gevulde pipeline kent C-Mec Kortrijk de laatste maanden een grote druk naar bijkomende aanwervingen, zowel in de voorbereidende processen (sales en engineering), als op de werkvloer zelf.

 

Glanzend nieuw machinepark

 

De activiteiten van C-Mec situeren zich rond vier pijlers: plaatbewerking, verspaning, oppervlaktebehandeling (natlak en poederlak maar ook zeefdruk, cromateren, alodine...) en assemblage. Het bedrijf stelt een 250-tal mensen te werk in Kortrijk en Tsjechië, en heeft net 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in machines die het neusje van de zalm zijn. Zo investeerde C-Mec onlangs in een volautomatische combiné pons-lasermachine, de eerste van dit type in Vlaanderen. Ook de plooibank met automatische toolwissel is een primeur in Vlaanderen. Daarbovenop is C-Mec is ook trots op twee gloednieuwe freesmachines met automatische belading voor zowel grotere als kleinere series.

 

“Het zit in ons DNA dat we de nieuwste technologie in huis moeten hebben, en met elke investering vergroot de kwaliteit van ons werk,” zegt business development manager Johan Steelandt. “Met dit machinepark en de competenties op de werkvloer kunnen we nu zo goed als elke klus aan. ‘Onmogelijk om te maken’ bestaat bij ons bijna niet. Al onze processen zijn erop gericht om nog méér te kunnen betekenen voor onze klanten. Omdat we het pakket aan producten dat we kunnen maken, systematisch vergroten, is de basisbezetting binnen C-Mec altijd gegarandeerd.”

 

Supplier of choice

 

De jarenlange investeringsstrategie zorgt voor een machinepark dat zijn gelijke niet heeft in de sector, maar zijn er ook op gericht de loonkostenhandicap onder controle te krijgen. Alleen zo heeft de maakindustrie in België – en dus het bedrijf zelf – nog een toekomst, meent C-Mec. “Meerdere machines kunnen door één operator worden bediend; manuele handelingen zonder toegevoegde waarde in het productieproces kunnen het beste geautomatiseerd worden,” zegt Johan Steelandt. “Voor de medewerkers is dat trouwens ook een plus: veel ‘vervelende’ klussen worden hen uit handen genomen. Wij maken, dankzij de nieuwe machines, nu in Kortrijk producten die tot vorig jaar, omwille van de kostprijs, in onze fabriek in Tsjechië met de hand werden vervaardigd. Door de verdere automatisatie kan dat nu weer in eigen land. Het is een structureel onderdeel van onze bedrijfsstrategie om verankerd te blijven met een effectieve productie in België.”

 

De druk op de Belgische maakindustrie zal niet verminderen, integendeel, zo verwachten Tom Vandewoestijne en Johan Steelandt. Maar een goede subcontractor zal toch goud waard blijven. “C-Mec profileert zich als een ‘one-stop shop’ voor onze klanten, waaronder ook heel wat multinationals. Onze ambitie is niet alleen om de ‘first supplier of choice’ te zijn, maar ook een partner, die meedenkt en met de klanten en hun vragen mee evolueert. Met andere woorden: een partner die erop gericht is zijn klanten in alle productiegerelateerde zaken te ontzorgen. We kijken dus vol zelfvertrouwen uit naar de volgende vijf jaar – en nog veel verder.”

 

www.c-mec.eu

 

 

 

Terug

Home

Event Manager | Maître d’hotel 6/3/2019

Fruy is een kwalitatieve belevings-cateraar met net dat ietsje meer. Wij verzorgen kwalitatieve evenementen vanaf 40 tot 2000 personen. Fruy bestaat uit een jong en sterk team dat verder blijft groeien en ontwikkelen. Onze bedrijfswaarden – Passie, Creativiteit, Excellent en Ondernemend – staan hierbij centraal. Passen deze woorden bij jou? Heb jij de nodige culinaire ervaring of interesse? Zie je het zitten om mee te ondernemen en kun je goed zelfstandig werken? Wij zoeken een Event manager | Maître d’hotel

SUCCESVOLLE NOONWALK@BOUWMATERIALEN VERHELST 16/2/2019

Op 13 december 2018 hebben een 90-tal ‘noonwalkers’ een bezoek gebracht aan de nieuwe toonzaal van Bouwmaterialen Verhelst, Ringlaan 26b te Kuurne.