Jonge ondernemers zorgen voor een “mini-Berlijn” aan de Heulebeek

8/9/2016
Jonge ondernemers zorgen voor een “mini-Berlijn” aan de Heulebeek Op de voormalige site van het metaalconstructiebedrijf De Meestere in Heule, groeit met dank aan vooral jong ondernemerstalent iets moois. In de voormalige fabriekshal willen een resem jonge dienstenbedrijven hun entrepreneurship botvieren. Bij de voorstelling van het project dat de roepnaam “Muster” meekreeg, vergeleek de Kortrijkse schepen Wout Maddens het ondernemersdorp met een soort “mini-Berlijn”, ofte een plaats waar het ondernemerschap in zijn puurste vorm en in een onbevangen ruimte, wortel kan schieten.

Kennelijk doen de aanwezige ondernemers onder elkaar al handig en efficiënt aan netwerking, kruisbestuiving en zelfs business. Wout Maddens noemt het project dat in zijn kinderschoenen staat maar veelbelovend oogt, een schoolvoorbeeld voor een stad in transitie.Carl De Meestere, namens de NV Demetal eigenaar van de 4 hectare grote site, was al een tijdje op zoek naar een herbestemming. De Meestere Metaal werd jaren terug verkocht aan Willy Naessens Industriebouw, maar de activiteiten in Heule werden in 2015 door de nieuwe eigenaar stopgezet. Nieuwe productie activiteiten opstarten in de dorpskern lag per definitie moeilijk. Een twintigtal jonge ondernemers heeft dat perfect begrepen en gaat voor een “stil” maar daarom niet minder dynamisch entrepreneurship. Carl De Meestere zocht en vond in Think Urban een projectontwikkelaar die alles mee in goede banen leidt. De drijvende krachten van het Kortrijkse Think Urban zijn Leopold Dekeyser en gewezen KBC-man Jean-Marie Descamps, naast twee andere stille vennoten. Think Urban heeft zich ook voor een deel ingekocht in de oude site.

 

 

Muster (vrij vertaald een plaats waar alles mogelijk is) wil volgens alle betrokken partijen -en dat zijn zowel jonge als ietwat meer ervaren ondernemers- in deze fase een creatief startersdorp zijn. Op termijn kunnen nog andere functies met een maatschappelijke en ecologische meerwaarde toegevoegd worden. In deze fase kunnen de  start-ups in een heuse container of in een aangeboden module aan de slag tegen een bijzonder laag huurbedrag. Onder meer het interieurbureauJelle Vandecasteele, één van de pioniers binnen Muster, kan desgevraagd de containers creatief helpen inrichten naar de wensen van de bewoners. 


Een artikel van Karel Cambien

 
Terug

Home

NOONWALK@BOUWMATERIALEN VERHELST 4/12/2018

13 DECEMBER 2018 VAN 12U00 TOT 13U00 ! BPKN verwelkomt alle medewerkers van Kortrijk-Noord tussen 12u00 en 13u00 in de nieuwe toonzaal van Bouwmaterialen Verhelst, Ringlaan 26b te Kuurne. Zoals steeds is een hapje en een drankje voorzien, dit voor slechts 3,00 euro.

ALGEMENE VERGADERING 18/02/2019. SAVE THE DATE 4/12/2018

De Algemene vergadering van Bedrijvenpark Kortrijk-Noord zal plaatsvinden in de nieuwe Barco One Campus, Beneluxpark 21 te Kortrijk. De vergadering start om 18.00 uur, gevolgd door een gezellig en smakelijk netwerkmoment. We kunnen u nu reeds meegeven dat Barco, voorafgaand aan de Algemene Vergadering, een rondleiding organiseert voor alle geďnteresseerde genodigden. Uur van afspraak voor deze unieke rondleiding : 16.00 uur ter plaatse. De uitnodiging en verdere informatie volgt.