'Magnette bekijkt Canada-verdrag op een bekrompen manier'

21/10/2016
'Magnette kijkt op een bekrompen manier naar het handelsakkoord met Canada', zegt voorzitter Jean-Pierre Tanghe van CanCham, de Canadees-Belgische Kamer van Koophandel. 'CETA is goed voor de Belgische bedrijven'. Jean-Pierre Tanghe is tevens de tweede ondervoorzitter van Bedrijvenpark Kortrijk-Noord vzw.

 

'België komt op de vijfde plaats in de ranking van EU-landen die handel drijven met Canada', zegt Jean-Pierre Tanghe in een interview met De Tijd. 'De afgelopen drie jaar is de Belgische handel met dat land gestegen met 20 procent. Ter vergelijking: de handel tussen de EU en Canada steeg in diezelfde periode met slechts 7 procent.'Hoe belangrijk is Canada voor ons land?


Jean-Pierre Tanghe: 'Belangrijke producten die worden in- en uitgevoerd tussen België en Canada zijn diamant, hout, kreeft en technologie. Verschillende Belgische bedrijven hebben in Canada een vestiging: Barco, Agfa-Gevaert, Arco, Asco. 90 procent van alle Belgische handel met Canada komt uit Vlaanderen.'
Wat zijn de voordelen van het CETA-akkoord?

Tanghe: '98 procent van de invoerrechten vallen weg. In beide richtingen. Dat betekent dat de handel wordt vergemakkelijkt. Hij wordt ook goedkoper, want de invoerrechten schommelen tussen 5 en 20 procent afhankelijk van het product. Concreet betekent het dat we makkelijker met onze Belgische producten in Canada kunnen concurreren, een markt van 36 miljoen mensen. Dat geldt ook in omgekeerde richting: Canadese bedrijven gaan hier ook een betere concurrentiepositie krijgen.'Kan u een voorbeeld geven van een bedrijf dat profiteert?

Tanghe: 'De Belgische baggeraars zullen dankzij dat akkoord ongebreideld kunnen meedingen in openbare aanbestedingen. Tot nu was de Canadese baggersector, net zoals die in de VS via de Jones Act, afgeschermd en konden enkel Canadese bedrijven baggerwerken uitvoeren. Ook onze landbouwproducten zullen makkelijker afgezet kunnen worden in Canada. Nu is het ingewikkeld om daar groenten en fruit te verkopen.'Magnette vreest dat de Waalse boeren worden weggedrukt door Canadese conglomeraten en dat dat jobs zal kosten.

Tanghe: 'Het klopt dat Canada veel grotere landbouwbedrijven heeft dan België, maar dat geldt ook voor Franse landbouwbedrijven. Bovendien zijn die Canadese producten nu ook al in de EU te vinden, maar dan een beetje duurder. Dat het jobs zal kosten is volgens mij onmogelijk te voorspellen. Feit is dat de landbouwmarkt voor de Belgische boeren groter wordt.'De vrees bestaat dat CETA te veel macht geeft aan arbitrage.

Magnette blijft zich verzetten om politieke redenen, om zich op korte termijn te kunnen opwerpen als de verdediger van de zwakken, want hij wordt langzaamaan heel bekend in Europa. Hij schetst een doemscenario.

Tanghe: 'Er zal een speciaal onafhankelijk hof worden opgericht om geschillen of juridische problemen in arbitrage te regelen. Maar de ervaring leert - zoals met de sigarettenproducenten in Australië - dat dit niet noodzakelijk moet leiden tot nadelen voor een of ander partij. Die arbitrage werkt op basis van internationale wetgeving. De soevereiniteit van de staten zal gewaarborgd blijven.'Waarom blijft Magnette zich verzetten?


Tanghe:
 'Ik denk om politieke redenen, om zich op korte termijn te kunnen opwerpen als de verdediger van de zwakken, want hij wordt langzaamaan heel bekend in Europa. Hij schetst een doemscenario. Laten we eerlijk zijn: het gaat om de vergroting van de EU-markt van 500 miljoen mensen met nog eens 36 miljoen Canadezen. Belangrijk, dat wel, maar of dat voor de EU nu zoveel zal veranderen betwijfel ik. Het is te vergelijken met een middelgroot Europees land dat toetreedt tot de EU.'In 2014 was er toch een principeakkoord over CETA.


Tanghe:
 'Dat klopt. Het werd na vier jaar hard werk van specialisten ondertekend door toenmalig voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy en de toenmalige premier van Canada. Daarna heeft men gedurende twee jaar alle vragen van regio's, staten en landen met de fijne  kam onderzocht en beantwoord en nu gaat Magnette dwarsliggen. Begrijpe wie kan.'

'Het klopt dat er recentelijk nog bezwaren waren. De Oostenrijkers hadden er enkele en ook de Duitse en Franse socialistische partijen wilden bijsturingen. Maar ze zijn alle bijgedraaid. Behalve de Waalse socialisten. Door het Waals verzet komt het over alsof dat de andere EU-landen hun huiswerk niet goed hebben gedaan. Magnette bekijkt CETA op een heel bekrompen manier.'Bron
De Tijd
 
 
Terug

Home

NOONWALK@BOUWMATERIALEN VERHELST 4/12/2018

13 DECEMBER 2018 VAN 12U00 TOT 13U00 ! BPKN verwelkomt alle medewerkers van Kortrijk-Noord tussen 12u00 en 13u00 in de nieuwe toonzaal van Bouwmaterialen Verhelst, Ringlaan 26b te Kuurne. Zoals steeds is een hapje en een drankje voorzien, dit voor slechts 3,00 euro.

ALGEMENE VERGADERING 18/02/2019. SAVE THE DATE 4/12/2018

De Algemene vergadering van Bedrijvenpark Kortrijk-Noord zal plaatsvinden in de nieuwe Barco One Campus, Beneluxpark 21 te Kortrijk. De vergadering start om 18.00 uur, gevolgd door een gezellig en smakelijk netwerkmoment. We kunnen u nu reeds meegeven dat Barco, voorafgaand aan de Algemene Vergadering, een rondleiding organiseert voor alle ge´nteresseerde genodigden. Uur van afspraak voor deze unieke rondleiding : 16.00 uur ter plaatse. De uitnodiging en verdere informatie volgt.