Kuurne wordt zonne-gemeente

11/10/2017
Kuurne wordt zonne-gemeente In aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en BeauVent, stelde Kuurne haar pioniersproject ‘Breng jij ook zon in Kuurne voor?’. Op een 20-tal locaties van de gemeente en het OCMW worden momenteel niet minder dan 1.800 zonnepanelen geplaatst. Inwoners krijgen dankzij de samenwerking met BeauVent de kans om te participeren in dit zonneverhaal. Groene en financiële winst voor de gemeente, haar inwoners en de planeet.

Kuurne gaat resoluut voor zonne-energie

Het gemeentebestuur wil volop werk maken van het halen van de klimaatdoelstellingen en trekt met het project ‘Breng jij ook zon in Kuurne?’ volop de kaart van de hernieuwbare energie. Dit doen we bovendien op een innovatieve manier door te pionieren op vlak van aanpak: plaatsen van photovoltaïsche zonnepanelen op het gemeentelijk patrimonium, maar ook op woningen en bedrijven op het grondgebied.

Beauvent als kwalitatieve partner

De coöperatieve BeauVent cvba werd aangesteld als derdepartijfinancierder waarbij de coöperatie de investering draagt voor de zonnepanelen op de gebouwen van het gemeentebestuur en het OCMW. BeauVent: “ We hebben ruime ervaring met dergelijke projecten en verwachten dat in de nabije toekomst tal van andere steden en gemeenten het voorbeeld van Kuurne zullen volgen door een soortgelijke opdracht in de markt te plaatsen.”

Het gemeentebestuur en het OCMW kopen de op hun dak opgewekte 100% groene stroom af van BeauVent – tegen een lager tarief dan dat deze stroom van het net zou komen. Na 20 jaar worden de installaties eigendom van het OCMW en het gemeentebestuur. Gedurende die 20 jaar gebeuren onderhoud en herstellingen door BeauVent.

Schepen van Energie Francis Watteeuw: ‘Dit project is het bewijs dat ook kleine gemeenten, met beperktere investeringsmogelijkheden tóch ambitieus kunnen zijn op vlak van klimaat als ze creatief zijn. Er is ook een financiële win in dit verhaal, maar we lanceerden ‘Breng jij ook zon in Kuurne?’ toch vooral om onze klimaatambities hard te maken.’

Feiten, cijfers en locaties

In de periode oktober 2017 tot januari 2018 worden installaties voor hernieuwbare energie geplaatst op o.a. gebouwen van het Sociaal Huis, Dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard, het gemeentehuis, de sporthal, jeugdcentra, de centrumschool, de Boudewijnschool, de bibliotheek, … De panelen op het gemeentehuis werden deze week geplaatst.

In totaal gaat het om zo’n 1.800 zonnepanelen, omgerekend goed voor een stroomverbruik van een 150-tal huisgezinnen.

Burgemeester Francis Benoit: ‘We zijn blij dat het OCMW mee in het verhaal stapt. In de toekomst willen we immers alsmaar nauwer samenwerken, dus ook nu is het OCMW een logische partner. Maar het vernieuwende van dit project ligt toch vooral in het feit dat we ook aan onze burgers en bedrijven denken. Ze kunnen immers participeren op drie manieren.’ 

Inwoners profiteren mee

BeauVent geeft voorrang aan de Kuurnenaren om financieel te participeren in het project. Burgers, verenigingen, bedrijven,… kunnen aandelen kopen en mede-eigenaar worden van de geplaatste installaties. Hiermee kunnen ze een financieel rendement ontvangen van max. 6%.

Maar burgers kunnen ook zonnepanelen op hun dak laten plaatsen door BeauVent. De coöperatieve laat de burgers de kans om zelf te investeren in een installatie op het dak, waarbij BeauVent ook optreedt als derdepartijfinancierder.

Een buitenkans dus voor inwoners of bedrijven die de mogelijkheden niet hebben om de investering te dragen, maar toch zonnepanelen op hun dak willen.

Pioniersproject Kuurne

Minister van Energie Tommelein: ‘Het vernieuwende van dit project, dat toch wel tot ver buiten de regio weerklank heeft, is dat het gemeentebestuur de burgers, bedrijven en verenigingen betrekt én hen de mogelijkheid biedt om op verschillende manieren te participeren. Ik denk bv. specifiek aan de verhuurders van woningen die zonder zelf te investeren meerwaarde kunnen bieden aan de huurders die in de praktijk hun stroomfactuur tot ongeveer de helft kunnen zien dalen.’   

Communicatietraject

De gemeente werkte samen met BeauVent een omvangrijk communicatietraject uit om de Kuurnenaren zo goed mogelijk te informeren:

  • in de week van 18 september kregen alle inwoners en bedrijven een flyer en brief waarin het project werd geduid.
  • op 5 oktober en 9 oktober zijn er telkens om 19.30 uur twee infomomenten voorzien voor de geïnteresseerden. Het moment van 5 oktober gaat door in de Sint-Pieterszaal, Brugsesteenweg 309 te Kuurne en het moment van 9 oktober vindt plaats in het gemeentehuis, Marktplein 9. BeauVent en het gemeentebestuur lichten daar in detail het project toe en beantwoorden alle mogelijke vragen.
  • geïnteresseerden kunnen zich via www.beauvent.be/kuurne/inschrijveninschrijven en een persoonlijk voorstel ontvangen voor een installatie van zonnepanelen op hun dak.
  • Het Woonloket van het Sociaal Huis en het Omgevingsloket in het gemeentehuis staan ten dienste van geïnteresseerden om hun inschrijvingsdocument mee te helpen invullen.


Info

Schepen van Energie: Francis Watteeuw 0495 58 47 90 francis.watteeuw@kuurne.be

Sociaal Huis: 056 73 70 11 | Gemeentehuis: 056 73 71 11

woonloket@sociaalhuiskuurne.be | omgevingsloket@kuurne.be | www.kuurne.be/zon


Contact BeauVent ?

www.beauvent.be/kuurne

Terug

Home

Event Manager | Maître d’hotel 6/3/2019

Fruy is een kwalitatieve belevings-cateraar met net dat ietsje meer. Wij verzorgen kwalitatieve evenementen vanaf 40 tot 2000 personen. Fruy bestaat uit een jong en sterk team dat verder blijft groeien en ontwikkelen. Onze bedrijfswaarden – Passie, Creativiteit, Excellent en Ondernemend – staan hierbij centraal. Passen deze woorden bij jou? Heb jij de nodige culinaire ervaring of interesse? Zie je het zitten om mee te ondernemen en kun je goed zelfstandig werken? Wij zoeken een Event manager | Maître d’hotel

SUCCESVOLLE NOONWALK@BOUWMATERIALEN VERHELST 16/2/2019

Op 13 december 2018 hebben een 90-tal ‘noonwalkers’ een bezoek gebracht aan de nieuwe toonzaal van Bouwmaterialen Verhelst, Ringlaan 26b te Kuurne.