Uw persluchtnet onderzoeken op lekken? Een persluchtdetector lenen?

26/11/2017
Uw persluchtnet onderzoeken op lekken? Een persluchtdetector lenen? Op basis van de intake die Leiedal afnam dit voorjaar in het kader van het BISEPS-project, stelt het vast dat heel wat bedrijven op Kortrijk-Noord en Harelbeke-Zuid voor hun productielijnen gebruik maken van perslucht. Perslucht kan een aanzienlijk onderdeel zijn van uw energierekening en is een zeer dure vorm van energie. Amper 5 10% van de elektrische energie wordt immers omgezet in nuttige mechanische energie, en heel veel energie gaat verloren als restwarmte (ongeveer 90%). Het is dus de moeite waard om zuinig om te gaan met perslucht en de restwarmte nuttig te gebruiken voor uw bedrijf.

Maar er kan ook gemakkelijk 5 tot 40 % energieverlies optreden via lekken -> beperk dus uw lekverliezen!

Controleer uw systeem regelmatig om de kans op lekkages te beperken. Bij slecht onderhouden systemen lekt meer dan 30% weg. Het terugbrengen van de lekkages met 20% levert ongeveer 30% energiebesparing op in het persluchtsysteem.

 

Onderstaande berekening geeft de jaarlijkse kost (*) weer die veroorzaakt wordt door één lek (bron POM West-Vlaanderen):

gat Ø = mm

1

2

3

luchtverlies bij 6 bar [l/s]

1,2

4,8

11,1

luchtverlies bij 12 bar [l/s]

1,8

7,47

20,8

energieverlies in kWu bij 6 bar

0,3

1,2

3,1

energieverlies in kWu bij 12 bar

1

4,1

12,7

kosten bij 6 bar [€]

144

576

1488

kosten bij 12 bar [€]

480

1973

6096

       (*) kWu x € 0,06  x 8000 werkingsuren per jaar

 

U kunt op de volgende manieren nagaan hoe groot uw lekverliezen zijn :

  • Bepaal van het luchtverbruik uit het aantal draaiuren van de compressor wanneer alle verbruikers van het net afgesloten zijn (een niet-productieve periode)
  • Meet het luchtdebiet tijdens een niet-productieve periode
  • Zeep de leidingen af of maak gebruik van ultrasoon metingen

 

Hoe kan Leiedal u hierin ondersteunen (*)?

Leiedal kan een persluchtlekdetector aan uw bedrijf uitlenen.

Heeft u nood aan meer informatie rond dit thema, dan kan Leiedal - indien er voldoende bedrijven interesse vertonen - een workshop hierrond organiseren.

(*) Beide acties kunnen wij u aanbieden dankzij de ondersteuning van POM West-Vlaanderen.

 

Laat het dus weten indien u:

  • nood heeft aan een korte infosessie over hoe u energiezuiniger kunt omspringen met perslucht
  • uw persluchtnet wenst te onderzoeken op lekken en u de persluchtlekdetector wenst te lenen
Meer info bij Carine Eeckhout van Leiedal.
Terug

Home

Magazijniers / 2 ploegen Linum 12/2/2019

Linum is gespecialiseerd in de distributie van cateringmateriaal en koeltechnieken, uitsluitend aan bedrijven. Wegens uitbreiding zijn wij op zoek naar extra magazijniers om het team te versterken. Vanaf september 2019 zal je werken in een volledig vernieuwd magazijn.

zwart kruispunt Noordlaan-Industrielaan aangepakt 20/12/2018

Begin 2000 gebeurden enkele zware en dodelijke ongevallen ter hoogte van het kruispunt Noordlaan/Industrielaan. Door de groei van het verkeer en verdere recente uitbreiding van Kortrijk-Noord, het grootste bedrijvenpark in de regio werd het hoog tijd om in te grijpen. Het zwarte kruispunt werd naar voor geschoven op de agenda. Met deze maatregelen willen we vermijden dat er in de toekomst nog zware ongevallen gebeuren.