XL Roc (G&V Energy Group uit Kuurne) is Trends Gazelle

1/3/2018
XL Roc (G&V Energy Group uit Kuurne) is Trends Gazelle Trends heeft woensdagavond de namen bekend gemaakt van de Trends Gazellen Ambassadeurs. In de categorie middelgrote bedrijven werd XL Roc, dochterbedrijf van energiegroep G&V, laureaat.

2012 was een cruciaal jaar voor G&V want toen besliste multinational ExxonMobil om het beheer van zijn Belgische Esso-stations over te laten aan derden. In een eerste fase kreeg het bedrijf de uitbating van 44 tankstations in de regio Brussel-Henegouwen in handen. Later volgde er nog een pakket van 36 stations in de provincies West en Oost-Vlaanderen en 5 bemande stations in de provincie Antwerpen. 


Inmiddels telt het bedrijf 188 eigen tankstations onder de merknamen G&V, Esso en Shell en daarmee is het de grootste onafhankelijke speler in ons land. “Omdat we ook een voortrekker willen zijn op het vlak van duurzaamheid werken we – samen met partners ENGIE & Ideta onder de koepel ‘ENORA’ – aan de uitbouw van een netwerk van CNG-tankstations”, zegt CEO Xavier Dewulf. “Tegen eind dit jaar mikken we op een 50-tal aardgasstations in dit netwerk.” 

De Trends Gazellentrofee gaat echter naar de vennootschap XL ROC en hieronder vallen de shops die bij de tankstations horen. “Het gaat om 24 uitbatingen die samen goed zijn voor een omzet van een kleine 60 miljoen euro. Op sommige locaties hebben we ook een carwash”, zegt COO Rudy Vandenperre. “In 2016 hebben we met Breakpoint een eigentijds concept voor onze shops gelanceerd. Inmiddels hebben we er vier en het is de bedoeling om dat aantal in de toekomst verder uit te breiden.” 

Trotse wielersponsor 

Naast de klassieke tankstations steunt G&V Energy Group nog op drie andere poten. In 2010 investeerde het bedrijf in een gigantische opslagtank in Roeselare met een capaciteit van 195 miljoen liter. Het gros van die hoeveelheid dient aangehouden te worden als strategische noodvoorraad voor de overheid. Het project is een joint venture met het Duitse Unitank. 

Een andere pijler is de multimerkentankkaart CAPS die dankzij een samenwerking met partnernetwerken gebruikt kan worden in meer dan 1000 tankstations in de Benelux. Dit laat professionele klanten toe om hun wagenpark op een gemakkelijke manier te beheren. Om dit CAPS concept in de aandacht te brengen, sponsort het bedrijf al enkele jaren de Lotto-Soudal wielerploeg. 

De laatste business unit is een strategisch netwerk van 27 specifieke tankstations voor trucks. “Daarnaast hebben we nu drie volautomatische treintankstations voor treinen op rode diesel in de havens van Zeebrugge, Gent en Antwerpen Rechteroever. In het tweede kwartaal van dit jaar openen we een vierde vestiging op Antwerpen Linkeroever”, aldus Xavier Dewulf. “Ons laatste belangrijke project situeert zich ook in de Antwerpse haven en dat is de opening van een eerste LNG-tankstation op rechteroever.” 

Nieuwe aandeelhoudersstructuur 

De roots van het bedrijf gaan terug tot 1991 toen Lieven Ghekiere en zijn vrouw Anja Verbeke G&V oprichtten. In 2011 trad Xavier Dewulf toe tot het bedrijf. De master in de Toegepaste Economische Wetenschappen had (internationale) ervaring opgedaan bij onder anderen Beaulieu of America en Total. Zijn instap stond in het teken van de Esso-deal. 

In 2014 sloeg het noodlot echter toe wanneer Lieven Ghekiere overleed in een helikopterongeval te Roeselare. Het betekende een ferme klap voor het bedrijf. Samen met Xavier Dewulf zette zijn echtgenote zijn levenswerk verder, maar recent gaf Anja Verbeke te kennen dat ze wou uitstappen. Recent kwam het tot een oplossing waardoor Xavier Dewulf nu 75 procent van de aandelen controleert, de rest zit in handen van een stille vennoot.

Terug

Home

Event Manager | Maître d’hotel 6/3/2019

Fruy is een kwalitatieve belevings-cateraar met net dat ietsje meer. Wij verzorgen kwalitatieve evenementen vanaf 40 tot 2000 personen. Fruy bestaat uit een jong en sterk team dat verder blijft groeien en ontwikkelen. Onze bedrijfswaarden – Passie, Creativiteit, Excellent en Ondernemend – staan hierbij centraal. Passen deze woorden bij jou? Heb jij de nodige culinaire ervaring of interesse? Zie je het zitten om mee te ondernemen en kun je goed zelfstandig werken? Wij zoeken een Event manager | Maître d’hotel

SUCCESVOLLE NOONWALK@BOUWMATERIALEN VERHELST 16/2/2019

Op 13 december 2018 hebben een 90-tal ‘noonwalkers’ een bezoek gebracht aan de nieuwe toonzaal van Bouwmaterialen Verhelst, Ringlaan 26b te Kuurne.