EX-BARCO-FABRIEK ALWEER VERKOCHT

6/11/2018
Gelezen in 'De Tijd' over één onzer buren. Esterline, de Amerikaanse eigenaar van de vroegere Barco-fabriek voor vliegtuigschermen, wordt overgenomen door het Amerikaanse luchtvaartbedrijf TransDigm.

Eind 2014 verkocht het Kortrijkse technologiebedrijf Barco BAR0,97%zijn luchtvaartactiviteiten aan Esterline ESL-0,01% . De Amerikaanse luchtvaarttoeleverancier betaalde toen 150 miljoen euro voor de vestiging in Kortrijk, die nog altijd naast het hoofdkantoor van Barco ligt.

Het Amerikaanse, beursgenoteerde bedrijf uit Bellevue vlakbij Seattle investeerde de voorbije jaren 15 miljoen euro in vernieuwing van de fabriek. 

Maar enkele jaren na de overname krijgt de Kortrijkse site alweer een nieuwe eigenaar. Het Amerikaanse bedrijf TransDigm TDG-0,41% wil het beursgenoteerde Esterline overnemen voor 4 miljard dollar (3,5 miljard euro). Dat maakten beide bedrijven gisteren bekend. 

Esterline, dat 12.500 mensen tewerkstelt, rekent dit jaar op een omzet van 2 miljard dollar. Het bedrijf omvat 28 afdelingen die tal van onderdelen, zoals sensoren, bouwen voor vliegtuigen.

Hoofdkwartier voor schermen

De fabriek in Kortrijk, waar 400 mensen werken, werd door Esterline aangeduid als hoofdkwartier voor de business rond 'Advanced Displays'. De vestiging bouwt elk jaar duizenden beeldschermen voor cockpits van vliegtuigen (zoals de Airbus A320), vliegsimulatoren en luchtverkeersleiders zoals Belgocontrol.

Voor militaire voertuigen, zoals legervoertuigen, onderzeeërs en fregatten, maakt Esterline Belgium ‘rugged displays’, die tegen extreme temperaturen, schokken en stof bestand zijn. 

Met een jaaromzet van 106 miljoen euro is de Kortrijkse fabriek niet onbelangrijk voor het moederbedrijf. Esterline Belgium boekte vorig jaar wel nog een nettoverlies van 14,8 miljoen euro. Volgens het bedrijf is dat volledig te wijten aan eenmalige opstartkosten, een geboekte waardevermindering van goodwill en lopende afschrijvingen.

De Belgische directie wil tegen 2020 winstgevend zijn. Onder meer de toewijzing van de opvolger van de Belgische F-16 kan voor grote orders zorgen.

Vrij onafhankelijk

Fabrieksdirecteur Frank Timmermans verwacht niet dat de overname door Transdigm uit Ohio impact heeft op de Kortrijkse vestiging.

TransDigm, dat ook gespecialiseerd is in componenten voor vliegtuigen, heeft namelijk geen schermactiviteiten. ‘De schermafdeling van Esterline is voor twee derden Belgisch en wij zijn vrij onafhankelijk. Misschien moeten we gewoon het logo aan de muur hier veranderen’, zegt Timmermans.

De overname moet in de tweede helft van 2019 afgerond worden.

 

 

 

 

 

Terug

Home

Event Manager | Maître d’hotel 6/3/2019

Fruy is een kwalitatieve belevings-cateraar met net dat ietsje meer. Wij verzorgen kwalitatieve evenementen vanaf 40 tot 2000 personen. Fruy bestaat uit een jong en sterk team dat verder blijft groeien en ontwikkelen. Onze bedrijfswaarden – Passie, Creativiteit, Excellent en Ondernemend – staan hierbij centraal. Passen deze woorden bij jou? Heb jij de nodige culinaire ervaring of interesse? Zie je het zitten om mee te ondernemen en kun je goed zelfstandig werken? Wij zoeken een Event manager | Maître d’hotel

SUCCESVOLLE NOONWALK@BOUWMATERIALEN VERHELST 16/2/2019

Op 13 december 2018 hebben een 90-tal ‘noonwalkers’ een bezoek gebracht aan de nieuwe toonzaal van Bouwmaterialen Verhelst, Ringlaan 26b te Kuurne.