zwart kruispunt Noordlaan-Industrielaan aangepakt

20/12/2018
Begin 2000 gebeurden enkele zware en dodelijke ongevallen ter hoogte van het kruispunt Noordlaan/Industrielaan. Door de groei van het verkeer en verdere recente uitbreiding van Kortrijk-Noord, het grootste bedrijvenpark in de regio werd het hoog tijd om in te grijpen. Het zwarte kruispunt werd naar voor geschoven op de agenda. Met deze maatregelen willen we vermijden dat er in de toekomst nog zware ongevallen gebeuren.

De koppen bij elkaar voor een plan van aanpak

De gemeente Kuurne stak samen met Vzw bedrijvenpark Kortrijk-Noord, gestuurd en gesteund door de ondernemers die actief zijn op het bedrijvenpark, en het Agentschap Wegen en Verkeer de koppen bij elkaar. Er werd beslist om het kruispunt uit te rusten met verkeerslichten. Begin dit jaar bezochten burgemeester Francis Benoit, schepenen Johan Bossuyt en Francis Watteeuw samen met een delegatie van het bedrijvenpark Kortrijk- Noord vzw het kabinet van minister Ben Weyts. Samen pleitten ze voor een verbeterde en verhoogde veiligheid op het bedrijvenpark.

Nieuw circulatieplan na opening kruispunt

Op maandag 15 oktober startte aannemer Tibergyn in opdracht van de Vlaamse Overheid, Wegen en Verkeer West-Vlaanderen, met de herinrichting van het kruispunt Noordlaan/Industrielaan. Omwille van de weersomstandigheden afgelopen weken liepen de werken enige vertraging op. De werken worden vrijdag afgerond. Het vernieuwde kruispunt is ingericht met verkeerslichten en specifieke oversteekplaatsen voor fietsers. Ook het eenrichtingsverkeer en het tweerichtingsfietspad worden doorgetrokken over de volledige Noordlaan.

Schepen Francis Watteeuw: Ik ben blij dat we dit zwarte punt eindelijk kunnen wegwerken. Onze industriezone wordt dankzij de lichten en fietspaden veiliger voor alle weggebruikers. In een volgende stap pakken we het kruispunt Brugsesteenweg/R8 aan.

In 2013 en 2014 werd ter hoogte van de Ringlaan/Noordlaan een nieuwe toegangspoort tot het Bedrijvenpark Kortrijk-Noord gecreëerd. De (fiets)veiligheid werd fors verbeterd door de aanleg van een aparte tunnelkoker voor auto’s en fietsers. Daarnaast werden dubbelrichtingsfietspaden voorzien langs de overzijde van de bedrijfstoegangen in de Noordlaan. Deze werken zorgden ervoor dat ook de verkeersveiligheid centraal in het bedrijvenpark werd verhoogd.

Burgemeester Francis Benoit: We zijn blij met deze investeringen maar het werk is niet af. De bereikbaarheid en de verkeersveiligheid van het bedrijvenpark blijven een uitdaging voor de toekomst.

Verder blijven inzetten op verkeersveiligheid

In de toekomst steken we verder de koppen bij elkaar om binnen het bedrijvenpark de veiligheid van het verkeer verder te waarborgen. We zetten nog meer in op een betere mobiliteit met extra aandacht voor de fietsers.

Schepen van ondernemen Johan Bossuyt: Op het bedrijvenpark is er een hoge circulatie van zwaar vrachtverkeer, fietsers en automobilisten. Daarom is het noodzakelijk dat we blijven inzetten op de optimalisatie van mobiliteit met de nodige aandacht voor veiligheid van alle weggebruikers.

Samen met AWV bekijken we hoe we de fietsinrichting in de Noordlaan kunnen verbeteren. Maar ook het kruispunt Brugsesteenweg/Ringlaan wordt in de nabije toekomst voorzien van nieuwe aparte verkeerslichten voor fietsers en een fietspad.

Parkmanager Bedrijvenpark Kortrijk- Noord vzw Herman Wenes: We werken verder aan het dynamiseren van dit mooie en bruisend industriepark. Waar op de uitbreiding tal van nieuwe bedrijven dit jaar hun stek zullen vinden. Van leegstand is er geen sprake meer. In samenwerking met Leiedal werd ook de nieuwe uitbreiding op Kortrijk–Noord voorzien van fietspaden en extra groen met mooie waterpartijen. 

 

Info

Francis Benoit, burgemeester (francis.benoit@kuurne.be; 0486 24 83 64)

Francis Watteeuw, schepen van mobiliteit (francis.watteeuw@kuurne.be; 0495 58 47 90)

Johan Bossuyt, schepen van economie (johan.bossuyt@kuurne.be; 0494 61 61 18)

Terug

Home

Event Manager | Maître d’hotel 6/3/2019

Fruy is een kwalitatieve belevings-cateraar met net dat ietsje meer. Wij verzorgen kwalitatieve evenementen vanaf 40 tot 2000 personen. Fruy bestaat uit een jong en sterk team dat verder blijft groeien en ontwikkelen. Onze bedrijfswaarden – Passie, Creativiteit, Excellent en Ondernemend – staan hierbij centraal. Passen deze woorden bij jou? Heb jij de nodige culinaire ervaring of interesse? Zie je het zitten om mee te ondernemen en kun je goed zelfstandig werken? Wij zoeken een Event manager | Maître d’hotel

SUCCESVOLLE NOONWALK@BOUWMATERIALEN VERHELST 16/2/2019

Op 13 december 2018 hebben een 90-tal ‘noonwalkers’ een bezoek gebracht aan de nieuwe toonzaal van Bouwmaterialen Verhelst, Ringlaan 26b te Kuurne.